Objevujte nové
zážitky ve Skotsku

Skotsko je jednou ze čtyř zemí konstituční monarchie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, která se nachází v severní části ostrova Velká Británie.
Více o zájezdu

Gastronomie

Skotská kuchyně
Skotská kuchyně je výrazná ,plná přírodních vůní venkova a používají se zde tradiční přísady. Vody jsou zde bohaté na ryby, proto v jídelníčku nechybí nejrůznější rybí speciality. Delikatesami jsou skotský losos a pstruh, vyhledávané jsou také slávky, humři i krabi. Maso se připravuje libové a lahodné. Nejvíce používané je hovězí, skopové a jehněčí maso. Na jídelníčku najdeme také bažanty, koroptve a divoké kachny. Jelikož se zde nepěstuje pšenice, bývá chléb nahrazen ovesnými plackami a nekynutými bochníky tzv. hannocks. Jako dezert se podávají zákusky a pečivo z křehkého těsta. Oblíbené jsou mezi Skoty také karamelové bonbony.
Dobytek plemene Aberdeen Angus dává nejen nejlepší hovězí maso, ale také jeho mléko slouží na výrobu nejrůznějších sýrů, například Bonnetu, Bonchesteru nebo Galloway Cheddaru.
Skotskou specialitou je Hotch-Potch, což je vývar z jehněčího krku obohacený o zeleninu a ječmen. Oblíbeným zákuskem je Black Bun, koláč z rozinek, rybízu, mandlí, hnědého cukru, zázvoru a skořice. Tradiční specialitou, která však nemusí být pro každého až příliš přitažlivá je Haggis – jde o rozemleté a povařené ovčí vnitřnosti smíchané s hovězím lojem a ovesnými vločkami. To vše se zašité v ovčím žaludku vaří ještě asi 3 hodiny.

Skotské restaurace
Ve Skotsku začal nedávno platit zákaz kouření na uzavřených veřejných a pracovních místech, jako jsou hospody a restaurace. Jde o první část Británie, kde byl takový zákaz uveden v platnost. Vybrat si ve Skotsku můžete z opravdu velké nabídky stravovacích zařízení. Jsou zde pivnice, bistra, vinárny, čajovny, tapas bary, restaurace či divadelní kavárny. Vesměs všude najdeme dobrá lehká jídla za přijatelné ceny. Pokud ovšem navštívíte luxusnější restauraci, tak počítejte že cena bude odpovídat prostředí. Také platí pravidlo, že čím luxusnější restaurace, tím by měl mít host na sobě slavnostnější oblečení.

Skotské nápoje
Skotové jsou především hrdí na svou pravou skotskou whisky, která se vyrábí z ječmene, kvasnic a pramenité vody. Dělají zde míchanou i sladovou whisky. Skotská whisky je oproti té irské jen 2x destilovaná. Skotové nepohrdnou ani pivem, na výběr je zde široká škála nejrůznějších druhů. Vaří se ze sladového ječmene, chmelu, kvasnic a vody a zraje v dřevěném sudu. K tradičním koktejlům patří gin s tonikem.

STRAVOVÁNÍ během zájezdu CK SIMON-TOURIST:
Není v ceně zájezdu. Jídlo vezměte s sebou (v hotelech nejsou ledničky) nebo koupíte na místě. Ve Skotsku si můžete denně cokoliv koupit (obchody, fast foody, kantýny, restaurace). Průvodce Vás bude pravidelně informovat o stravovacích a nákupních možnostech během dalšího dne programu. Lze docházet na večeře do restaurace - hlavní jídlo 7-12,- GBP, pinta piva cca 3,- GBP. V hotelech není možnost vaření. Během zájezdu Vám lze zastavit ve větším supermarketu na nákup. Snídaně je možné zajistit při zájmu alespoň dvaceti účastníků v ceně asi 7-8 GBP, případně zakoupíte jednoduchý snídaňový balíček na recepci za 4,95 GBP.